Energetische therapie is geschikt voor iedereen die een proces van bewustwording wenst aan te gaan. Hieronder vind je enkele voorbeelden van waar de therapie aanbevolen bij kan zijn:
Leren omgaan met je hoogsensitiviteit of die van je partner of kinderen
Hoogsensitieve personen (hsp's) en kinderen (hsk's) zijn gevoeliger dan gemiddeld. Dit heeft consequenties en kan soms problemen opleveren (bv. overprikkeling, jezelf verliezen in de ander, moeite hebben met grenzen stellen etc.). Soms weten hsp's niet hoe om te gaan met hun bijzondere karaktereigenschap of weten ouders niet hoe om te gaan met die van hun kind. En wat als jij hooggevoelig bent en je partner is dat niet, of andersom? Jezelf erover informeren is dan aan de orde: Wat is hooggevoeligheid? Wat zijn de kenmerken ervan? Welke valkuilen en noden kunnen erbij horen? Leren omgaan met hoogsensitiviteit kan bv. zijn: leren omgaan met overprikkeling (hoe het voorkomen, hoe ermee dealen als het zover is, hoe ervan herstellen?), beter bij jezelf leren blijven, leren grenzen stellen en 'nee' zeggen etc.. Wellicht kun je bij dit leerproces wel enige hulp en begeleiding gebruiken. Energetisch werk zoals bv. jezelf leren gronden, centreren en afschermen, kan hierbij ook welkom zijn.
Uit je hoofd en in je lichaam komen
Vaak zitten wij erg in ons hoofd en veel minder in ons lichaam. Symptomen hiervan kunnen zijn: gedachten die alle kanten uitgaan, moeilijk kunnen focussen, malen in ons hoofd, onrust, niet kunnen ontspannen, niet in slaap geraken, slecht slapen, hoofdpijn, verstrooidheid etc.. Door middel van energetische behandelingen kom je minder in je hoofd en meer in je lichaam te zitten: Je 'zakt' daardoor als het ware naar beneden. Energie volgt de aandacht. Door de aandacht op je lichaam te richten, kan de energie beter doorstromen naar beneden. Hierdoor kun je beter ontspannen, tot rust en in het hier en Nu komen.
Meer in contact komen met je gevoel en je emoties
Juist doordat we zo in ons hoofd zitten, geraken we het contact met ons gevoel kwijt. Ons gevoel geeft ons belangrijke informatie over ons welbevinden en onze emoties: het vertelt ons of we honger, dorst of pijn hebben, of we moe zijn, boos, verdrietig etc.. Wanneer we deze signalen niet opmerken of ervoor kiezen ze te negeren, gaan we over onze grenzen heen waardoor we oververmoeid geraken en na verloop van tijd in een burn-out kunnen belanden. Door middel van energetische behandelingen kom je weer in contact met je gevoel en kunnen ook de emoties die in je lichaam opgeslagen zitten, weer vrijkomen.
Bij stress, spanningen en angsten
Velen onder ons staan onder constante (werk-)druk waardoor we de hele tijd stress hebben. Wanneer je de hele tijd stress hebt, produceert je lichaam voortdurend stresshormonen (cortisol en adrenaline) die na verloop van tijd niet meer afgevoerd geraken. Hierdoor kun je allerlei klachten ontwikkelen zoals bv. bijnieruitputting, rusteloosheid, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen, problemen met de immuniteit etc. en word je ook vatbaarder voor bv. CVS of burn-out. Anders en meer in het Nu gaan leven is dan aan de orde. Reiki, Energetische Therapie en ook de Bachremedies kunnen je hierbij ondersteunen.
Bij vermoeidheid, gebrek aan vitaliteit
Reiki en andere energetische behandelingen kunnen ervoor zorgen dat je weer meer energie krijgt en beter in je (energetisch) vel(d) komt te zitten. Wanneer je zelf een Reiki cursus volgt, kun je jezelf behandelen en opladen met universele levensenergie. Reiki leren is heel eenvoudig en het fijne eraan is dat je het daarna altijd bij je hebt.
Bij psychosomatische klachten
Wanneer je gezondheidsklachten hebt die steeds weer terugkeren, is het interessant om eens te gaan kijken naar de patronen die onder deze klachten zitten, m.a.w. naar de metafysische oorzaken ervan. Deze geven informatie over hoe wij op een verkeerde manier met de dingen omgaan en over hoe wij dit kunnen ombuigen. Wanneer je bv. elke maand een keelontsteking hebt (5 de chakra), is het interessant om eens te gaan kijken naar hoe je communiceert. Zeg je waar het op staat en ga je confrontaties aan of ga je deze juist uit de weg, slik je alles in en krop je alles op? In het tweede geval kan het zijn dat je na enige tijd last krijgt van (chronische) keelontstekingen. Deze staan voor 'ingeslikte kwaadheid'. In dit geval gaat het er dus om om op een andere manier te leren communiceren.
Bij dezelfde beperkende patronen of problemen die steeds terugkeren
Soms beland je steeds weer in dezelfde situatie (bv. op je werk, in relaties) en weet je niet hoe dat komt. Dat komt doordat je 'blinde vlekken' hebt en eigen daaraan is dat je deze niet bij jezelf kunt zien. Zo trek je bv. steeds weer dezelfde soort 'verkeerde' mannen aan of heb je in verschillende jobs altijd opnieuw ruzie met je baas. Je creëert deze situaties telkens weer totdat je er iets uit geleerd hebt. In het eerste geval kan dat het ontwikkelen van eigenwaarde en zelfliefde zijn, in het tweede geval is dat wellicht inzien dat je een autoriteitsprobleem hebt. Anders leren omgaan met autoriteit en inzien dat je zelf de autoriteit bent en dat je altijd een keuze hebt, is dan aan de orde. Het gaat er telkens opnieuw om, om te kijken naar wat er onder de situatie zit, met name naar de (in eerste instantie verborgen) beperkende patroon en deze dan om te buigen naar iets positiefs.
Bepaalde patronen kunnen ook van generatie op generatie doorgegeven worden. Denk bv. aan alcoholisme in de familielijn: grootvader is alcoholist, (een deel van) zijn kinderen en kleinkinderen zijn het ook. Alcoholisme heeft te maken met verkeerd omgaan met emoties, met name het wegdrinken ervan. Om dit patroon te doorbreken is het nodig om anders te leren omgaan met je emoties, d.w.z.: ze erkennen, er laten zijn, accepteren, doorvoelen, verwerken en loslaten. Zo pel je steeds weer een rok van de ui af tot er Niets meer overblijft. Denk bv. ook aan vrouwen die zich van generatie op generatie laten mishandelen door hun partner. Hieronder kan een gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde zitten dat van generatie op generatie doorgegeven wordt. Eigenwaarde ontwikkelen en van jezelf leren houden, is dan aan de orde. Dit zijn processen die ervoor kunnen zorgen dat een van generatie op generatie doorgegeven patroon uiteindelijk doorbroken wordt. Bij patronen die van generatie op generatie doorgegeven worden, kan het ook helpen om een familie- of systeemopstelling te doen.
Bij relatieproblemen (met partner, kinderen, ouders)
Vaak zijn we niet tevreden met de opvoeding die onze ouders ons gegeven hebben. We vinden bv. dat we onvoldoende liefde gekregen hebben of we ontvingen wel liefde, maar niet zoals wij het verwachtten (bv. in de vorm van begrip krijgen, erkenning, gezien worden, empathie, knuffels etc.). Daardoor voelen ons tekort gedaan, worden we boos op onze ouders en vervallen we al snel in slachtoffergedrag. We blijven bepaalde verwachtingen koesteren waaraan onze ouders niet kunnen voldoen, simpelweg omdat ze die bepaalde zaken niet 'in huis' hebben. En wat je niet hebt, kun je ook niet geven. Daarom is het belangrijk om je claims en eisen los te laten en datgene te aanvaarden wat je ouders je wel en niet gegeven hebben. Op deze manier kom je uit je slachtoffergedrag.
Dikwijls verzanden we in partnerrelaties steeds weer in dezelfde conflicten, patronen en vicieuze cirkels. We willen verbinding, maar hoe meer we dit willen, hoe meer de ander gaat lopen. En na verloop van tijd geven we het allebei op en gaan we bij de pakken zitten. De ander beantwoordt niet aan onze verwachtingen en daardoor geraken we teleurgesteld en krijgt de ander het gevoel dat het nooit goed genoeg is. 'Een leven vol verwachtingen is een leven vol teleurstellingen'. We strijden voortdurend om ons gelijk. We maken verwijten en beschuldigen elkaar. Herken je (een van) deze patronen? Dan is het wellicht tijd om je relatie en vooral dan de patronen waarin je steeds verzandt, eens onder de loep te nemen. Op deze manier worden partners in plaats van tegenstanders van elkaar, medestanders tegen het patroon en kan dit laatste uiteindelijk doorbroken worden. 'Liefde is een werkwoord', zei ooit een vooraanstaande relatietherapeut. Ik ben geen relatietherapeut, maar op aanvraag kijk graag met jullie mee.
Kinderen opvoeden is is een uitdaging. Wat me opvalt is dat kinderen tegenwoordig erg 'vrij' opgevoed worden en dat er weinig regels of grenzen gesteld worden. Zo mag men bv. uren achter elkaar gamen, vrijwel onbeperkt fastfood eten of snoepen, zo laat gaan slapen als men wil etc.. Ik denk dat dit komt doordat veel ouders van nu, vroeger tamelijk autoritair opgevoed zijn en dat men het daarom anders wil doen. Hierbij is de slinger echter te ver doorgeslagen naar de andere kant, met name naar die van grenzeloosheid. En dat is nefast want kinderen hebben grenzen nodig, simpelweg omdat de wereld grenzen heeft. Bovendien is een opvoeding zonder grenzen erg onveilig omdat dan niet duidelijk is wat wel en niet mag. Daarom is grenzen stellen tegenover je kinderen en ook structuur inlassen essentieel. Dat kan in de vorm van een dagplanning, een huisreglement of takenlijstje. Door kinderen klusjes te laten doen leren ze de eenvoudige dingen die bij het echte leven horen en krijgen ze enige verantwoordelijkheid.
Bij communicatieproblemen
Helder communiceren is een kunst. Iets staat of valt door de manier waarop je iets zegt, door je lichaamstaal, non-verbale signalen en energie die je uitstraalt. Vaak zijn we in onze communicatie erg verwijtend, aanvallend of beschuldigend zonder dat we dat zelf beseffen. Hierdoor belanden we steeds weer in dezelfde oeverloze discussies, zonder dat er fundamenteel iets verandert. Helder leren communiceren kan veel conflicten voorkomen en vicieuze patronen en cirkels doorbreken. Wellicht kun je daar enige hulp bij gebruiken.
Bij onzekerheden op het gebied van levensloop en werk
In de huidige tijd heroriënteren veel mensen zich m.b.t. leven, werk, relaties etc.: men is niet meer tevreden met wat er is, maar men weet ook nog niet (helemaal) wat men dan wel wil en hoe men dat moet realiseren. Mensen zijn zoekende. Belangrijk in deze tijd is om ruimte te geven aan deze processen ('Als je (nog) niet weet wat je wilt, kijk dan wat er uit de vruchtbare bodem van het niet-weten op kan rijzen') en in beweging te blijven. Dit doe je door nieuwe horizonten te gaan verkennen door een stapje te zetten, bv. door een cursus te volgen en dan te voelen of deze bij je past. Mensen willen dit meestal andersom doen: men wil weten wat men wilt en daar dan naar handelen. Maar zo werkt het niet. Eerst moet je voelen (chakra 2) en op basis van het voelen, kom je erachter wat je wilt (chakra 3). Waar loop je warm voor? Wat vind je leuk? Waar word je blij en enthousiast van? Wat geeft kleur en zin aan je leven? Wat vind je vervullend? Dit alles kun je voelen in je lijf. En (opnieuw) leren voelen in je lijf, dat doe je d.m.v. energetische therapie.
Om inzicht te krijgen in wie je bent
Vaak identificeren we er ons mee, maar je bent niet je lichaam, je emoties, je ego, je maatschappelijke rol, je woorden of je gedachten; je Bent een Ziel en je hebt een lichaam, emoties, een ego, etc. . Dat vergeten we maar al te vaak en telkens opnieuw. Toch gaat het erom om dit bewustzijn in het materiële leven vast te houden. Energetische therapie kan je daarbij helpen en ook het lezen van goede boeken over dit onderwerp. Kwestie van in verbinding te blijven met dit bewustzijn.
Bij de verwerking van persoonlijk verlies
Een dierbare verliezen gaat meestal gepaard met veel verdriet. Ruimte geven aan dat verdriet, het er laten zijn zonder enige druk ('Is het nou nog niet over?'), is essentieel voor de verwerking ervan. Daarom is tijd nemen om te rouwen erg belangrijk. Een rouwproces duurt minstens een jaar en soms (veel) langer: het duurt zolang het duurt. Het is dan wel een cliché, maar een dat al te waar is: 'Tijd heelt alle wonden' en pijn slijt langzaam weg. Soms kun je bij je verwerkingsproces wel enige vorm van rouwbegeleiding gebruiken.